Vallitseva tilanne on pakottanut monia muuttamaan toimintatapojaan sopeutuakseen parhaansa mukaan. Osalla etätyöskentely kuuluu normaaliin työarkeen, mutta niille joille etätyö on uutta, tilanne on saattanut aiheuttaa hämmennystä koti- ja työelämän sekoittuessa keskenään.

Miten etätyöskentelystä voi tehdä mahdollisimman tehokasta ja samaan aikaan mukavaa?

Lue alta työntekijöidemme kootut vinkit:

1. Muista ergonomia

Kotona työolosuhteet voivat olla hyvinkin erilaiset ja sen vuoksi oikeanlainen työasento saattaa helposti unohtua. Työasentoa voi tehostaa esimerkiksi siirtämällä laatikoiden tai kirjojen avulla omaa tietokonetta sopivalle tasolle. Olkapäät tulisi aina pitää takana ja eteenpäin kumartumista tulisi välttää. Mahdollisuutta omaan seisomapisteeseen kannattaa myös hyödyntää.

2. Pidä taukoja

Työntekijämme suosittelevat pitämään noin 15–30 minuutin taukoja, sillä ne auttavat virkistäytymään ja ehkäisevät väsymistä. Erityisen suositeltavaa on mennä ulos, jotta saisi raikasta ilmaa. Työskentely on huomattavasti mukavampaa, kun mieli pysyy virkeänä.

3. Kehitä itsellesi selkeä aikataulu ja rutiini

Yllä mainittu vinkki oli monelle työntekijöillemme tärkeä, sillä tavoitteet ja työtehtävien aikataulutus auttavat pitämään etätyöpäivät mahdollisimman tehokkaina. Apuna ajankäytön suunnitteluun voi käyttää esimerkiksi Google-kalenteria. Mikäli keskittymisesi ongelmana on houkutteleva älypuhelin, suosittelemme kokeilemaan esimerkiksi Forest-sovellusta. Sovellus estää älypuhelimen käyttöä tietyn ajan sisällä. Edellä mainittu toimintatapa ei kaikissa työtehtävissä toimi, sillä osalle puhelin saattaa olla tärkeä työväline. Lisäksi kannattaa muistaa sisällyttää aikatauluun sopivat tauot!

4. Pyri erottamaan työtila ja vapaa-aika toisistaan

Oman mielenterveyden kannalta tekee hyvää erottaa työ- ja vapaa-aika toisistaan rakentamalla kotiin selkeä työpiste. Uupumus uhkaa helpommin, jos ei koskaan pääse tyhjentämään mieltään työasioista. Oman työpisteen kuuluu olla sellainen, jossa pystyy keskittymään. Taustamelua voi vaientaa esimerkiksi kuulokkeiden avulla. Mikäli musiikki auttaa sinua keskittymään, hyödynnä tämä aika mieluisan musiikin kuuntelemiseen.

5. Kommunikoi työkavereidesi kanssa

Pidä työkavereidesi kanssa yhteisiä lounas- tai kahvitaukoja Skypen välityksellä, vaikka ette fyysisesti pääsisikään näkemään toisianne. Yhteisillä virtuaalitauoilla pääsee keskustelemaan päivän kuulumisista tai työasioista hieman rennommin. Etäpalaverit auttavat myös päättämään asioista yhdessä tehokkaammin ja ylläpitämään työsuhteita.

Etätyöhön ei kannata suhtautua ikävästi. Työskentelemällä kotoa käsin säästää aikaa esimerkiksi työmatkoissa, minkä seurauksena vapaa-aikaa on enemmän. Muista olla armollinen itsellesi äläkä ota liikaa paineita etätyöskentelystä. Keskity olennaiseen ja pidä huolta, että nukut ja juot riittävästi. Tsemppiä loppukevään rutistukseen!

Kirjoittaja:

Isabella Eskola